Sayfalar

17 Ekim 2016 Pazartesi

Aşure;Aşure Nasıl Pişirilir


Muharrem ayının 10. gününü Aşure günü olarak kutluyor ve aşurelerimizi pişiyoruz..Doğrusunu söylemek gerekirse bu yıla kadar fazlasıyla gözümde büyüttüğüm birşeydi aşure pişirmek..
Nedendir bilinmez küçükken pek damak tadıma uymayan aşureyi şimdilerde pek bi sever oldum..Hatta bayıldığım bir lezzet desem yalan olmaz..
Geçen gün eşimin gönderdiği aşure fotoğrafına ağzı sulana sulana bakınca,eşim yapta yiyelim diyince ( bir de kızımında sürekli aşşurre aşşşure diye söylenmesi de dahil olunca) hadi bir cesarer kalktım yapmaya..İnternette bir sürü tarif arasında kendimce yapabileceğim bir uyarlama yaptım..


Temel Malzemeler
2 su bardağı buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
2 su bardağı şeker
yarım su bardağı kuru üzüm
yarım su bardağı kuru kayısı
1 çubuk tarçın
6-8 adet karanfil
1 portakal kabuğu rendesi
isteğe göre dolmalık fıstık ve incir de ilave edilebilir ama benim içinde çok tercih etmediğim lezzetler olduğu için katmadım..

Süsleme malzemeleri
Nar,ceviz,fındık,nar..


Hazırlanışı
Buğday,Nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıyoruz.Ben hepsinin kaynama sürelerinin farklı olmasından dolayı hepsini ayrı tencerelerde pişirdim..Kuru kayısıyı minik minik doğradım..Fazlasıyla minik olmalı çünkü ıslatınca ortalama 4-5 katına çıkıyor çok büyüyor..Kuru kayısı ve üzümleri 3-4 kez kaynar suyla haşladım.Böylece suyu iyice berraklaşıncaya kadar devam edin.Yoksa aşureniz beyaz olmazmış..Cidden ilk haşlamalarda bildiğin kahverengi su çıkıyor..
Fasulye,nohut ve buğday yumuşayınca hepsini bir tencereye aldım.Oldukça büyük bir tencere olması lazım..Ben evimdeki en büyük boy çorba tenceresini kullandım..Daha sonra toz şeker,kuru üzüm,incir,karanfil,çubuk tarçın,portakal kabuğu rendesini ilave edip bi miktar kaynar su ilave ettim..Su oranı tamamen damak tadınıza uygun ilave edin.Ben mesela her daim yoğun helmeli yemekleri çorbaları severim..Sulu sulu,suyun içinde yüzen şeyleri pek tercih etmem..Bu yüzden fazla su katmadım..Hepsi birleşince 15dk kaynaması yeterli..




Sıcak sıcak kaselere boşaltıyoruz..Üst süsleme ve süsleme malzemeleri tamamen damak tadı ve göz zevkinize kalmış..Ben bu malzemelerle fotoğraflarda gözüken kaselerden tam 17 kase çıkardım..Dağıtmak istediğiniz kişi sayısınca malzemeler arttırılabilir..
Bu arada kızım resmen bayılıyor..Bir kısmını dağıttıktan sonra eve kalan kaseleri o bitirdi desem yalan olmaz..Resmen doyamadım o yüzden en kısa zamanda yeniden yapıcam kesinlikle..
Yapmak isteyenlere tavsiyemdir,hiç abartılacak bir uğraş değilmiş..
Sevgiler..

7 yorum:

  1. Bahriye Dönmez17 Ekim 2016 11:23

    Allah kabul etsin, eline sağlık canım, harika görünüyor. Bende haftasonu ilk denememi yaptım. Hakikaten öyle gözümüzde büyüttüğümüz kadar değilmiş :)..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiin canım seninkini de Allah kabul etsin..Diimi boşuna gözümüzde büyütmüşüz bunca zaman,çok öperim,selamlar..

      Sil
  2. Allah kabul etsin, görseller bi harika , tadı da öyledir kesin . Ben de baktım komşulardan hayır yok dün kendim yaptım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kez yapmama rağmen bence harika bir is çıkıyardım :)Senin de ellerine sağlık,Allah kabul etsin inşallah..

      Sil
  3. Bayılırım aşureye henüz pişirmeye fırsatım olmadı ama, senin ki nefiss görünüyor tadının da nefiss olduğuna eminim vee kız olan evde pişirilmesi lazımmış ...marifetleri ellerine sağlık Allah kabul etsin canımm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok sagol Aysel ablacim,ben de pek severim..

      Sil
  4. Ellerinize sağlık. :) bende denedim ve çok güzel oldu. Tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...