Sayfalar

27 Temmuz 2012 Cuma

Gestasyonel Diyabetik Diyetim..




Bu hafta diyetisyenle görüştüm ve şekerle ilgili sorunumdan dolayı bana verdiği diyet listesi şu şekilde

SABAH 8.00
1 Su bardağı şekersiz süt
1 dilim beyaz peynir
6-7 adet ceviz veya 3 tam ceviz
domates-salatalık ve tüm yeşil yapraklı sebzeler serbest
2 dilim tam buğday ekmeği

ARA 10.30
1 Porsiyon Meyve (orta boy)
Yarım kase yoğurt veya ayran

ÖĞLE 13.00
1 Kase çorba
3 köfte kadar et veya 4-5 yemek kaşığı kadar kurubaklagil yemeği
1 kase yoğurt,cacık veya ayran
Bol karışık salata (1 tatlı kaşığı zeytin yağı)
 2 dilim tam buğday ekmeği

ARA 16.00
1 Su bardağı şekersiz ve az yağlı süt
1 Porsiyon Meyve (orta boy)

AKŞAM 19.30

1 Kase Çorba
8-10 yemek kaşığı sebze yemeği(susuz)
Bol karışık salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
1 kase yoğurt,cacık veya ayran
2 dilim tam buğday ekmeği

GECE 22.00
 1 Su bardağı şekersiz ve az yağlı süt
 1 dilim beyaz peynir
 1 dilim tam buğday ekmeği

 UYARILAR
Günde 2-2,5 litre su içiniz
Kahve tüketmeyin.Çayı yemeklerden 1 saaat sonra açık limonlu için.
Tüm şekerli meşrubat ve içeceklerden uzak durunuz.
Yağda kızartılmış besinleri tüketmeyiniz.
Yemeklerin suyunu tüketmeyiniz.
Katı yağlardan uzak durunuz.
Yemeklerinizde et suyu tabletleri,bulyonlar ve hazır salata sosları kullanmayınız.
Tatlandırıcı ve tatlandırıcı içeren besinleri gebelik ve emziklilik döneminde kullanmayınız.
Kabuklu yenebilecek meyveleri soymadan tüketiniz.
Meyve ve sebzeleri mevsiminde (bol ve ucuz olduğunda) tüketiniz.
Genelllikle posalı meyve ve sebzeleri tercih ediniz.
Öğün aralarında en az 2 en çok 2,5 saat olmalıdır.Öğün saatlerini buna göre düzenleyiniz.
Kurubaklagil yendiğinde ekmek yenmeyecek.
Sebzelerden patates,mısır,havuç ve kestaneden uzak durunuz !
Haftada 2 kez balık tüketiniz.
İyotlu tuz kullanınız.

 Kan şekerinin yükselişini sanıldığı gibi sadece tatlılar sağlamıyor.Tüm karbonhidratlı besinler buna etken olabiliorListede de görüldüğü gibi hiç aç kalmıyorum.
Uyarılar kısmında en sevimsiz gelen kahve ve patates ile ilgili kısım.Ben tam bir kahve tutkunuydum.Günde en az 5 fincan içerdim.Hamileliğimden dolayı 1 fincanla sınırlamıştım ama şimdi o da yok :( Patates ise benim vazgeçilmezimdi.Her halini bayılarak yiyordum ama malesef artık o da yok.Yemeğin suyunun tüketilmemesi de ilginç bir durum geldi..Doktorumun özellikle uyarısı ise saat 8'i geçirmeden kahvaltımı etmem ve listeden ne kesik ne de fazla beslenmemem konusunda oldu.

Not:Daha önce soranlar olduğu için paylaşıyorum fakat bu diyet tamamen diyabetik kimseler için hazırlanmış..

Bu arada buna benzer bir beslenme biçimi ile son bir aydır hiç kilo almadım.
Sağlıklı günler herkese...

17 yorum:

  1. Canim seker sorunu bende de çıktı malesef. Çıkmaz diye bir heves gidip yaptırdım ve sonucum 146.9 çıktı cok yüksek değil ama sınırı gecmis. Aclik ise 85. Simdi haftaya 100 grlik yaptircam şimdiden icime korkusu girdi ve dört saat ac nasıl kalacağım onu düşünüyorum. Senin şekerin kac çıkmıştı da doktor yüksek demişti. Sevgiler - handan

    YanıtlaSil
  2. Bir de bu yeme seklini son bir aydır yapıyorsun ya bir aydır bebegindeki kilo durumu nasıl peki ? En korktuğum şey bebegin etkilenmesi. Dün hic tatli bir şey yemedim ve bebeğim cok az kipirdadi diğer günlere oranla bu durum onları etkiliyor mü acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzüldüm senin adına da canım.Bu halde diyet yapmak gerçekten çok sıkıcı. Benim 50 gr'da 166.100 gr'da ise ki diyet yaptım 3 hafta 74,108,164,165 çıktı malasef :( Bünyemin şekere yatkınlığı varmış.Bu arada çok şükür bebeğim etkilenmemiş.Bir ay önce 711gr dı şimdi ise 1190gr olmuş.Yarım kilo almış yani :) Buna çok sevindim.100 gr gerçketen zor oluyor 4 saat boyunca aç ve susuz kalmak çok zor ama,sonuç iyi olucak umuduyla katlanıyor insan.İnşallah iyi çıkar sonucun canım.. Bu arada blog yazmayı bıraktınmı canım? Devam ediyorsan mailimi ekle demiştim ama farketmedin sanırım.Kendine dikkat et tatlım,öpücükler..

      Sil
    2. Seninki de cok yüksek değilmiş günlerdir nette araştırıyorum o kdr yüksek olanlar var ki 200 e yakınlar tek yapılması gereken diyet ve seker içeren bir cok şeyi daha dogrusu tüm güzellikleri yememek. Cok zor dayanmak tatli yemeden duramıyor insan ben özellikle yemek aramayan ama çikolatasiz yapamayan biriyim bugün dayanamadım bir parca yedim cok üzüldüm sonrası ama is isten geçmişti. Benim kiz 24 hafta sonunda zayıf çıktı 650 gr 700 olması gerekirken bir hafta kilosu geride çıktı. Diğer herseyi uyumlu iken kilosunun geriden gelmesi beni cok üzüyor bı de simdi diyet yaparsam iyice zayıf kalır diye korkuyorum. Gerçi zayıf olmasının nedeni günde uç saat uzanır durumda dinlenmememmis dinlendiğim takdirde düzelirmiş. Ben hic dinlenmiyordum buna dikkat ediyorum bu hafta. Bende hersey eksik çıktı protein eksik kansizlik asırı derecede düşük idrar yolumda bir türlü geçmeyen enfeksiyon yine de t bunlara rağmen şükürler olsun bebeğimiz cok sağlıklı. Kilosu dısında herseyi sevindirici. Doktorda kiloya cok takılmamalı sağlıklı olduktan sonra sorun değil dedi. Canim ben blogu komple kapattım açık değil yani sizleri takip ediyorum liste yapmıştım kendime pc de :)

      Sil
    3. Bebeğin kilo alımı tamamen kendine bağlı tatlım.Yani bizim yememizle alakalı değil kesinlikle alıcaksa alıyor bunu anladım.Çünkü ben bir aydır dikkat ediyorum,hatta egzersiz de çok önmeli diyabette biliyorsun.Ne kadar hareket o kadar insülin üretimi demek.O yüzden ben daha saat 6 da kalkıp bir saat yürüyüş yapıyorum.Gün içi egzersiz ve durmadan hareket halindeyim.İdrar yolu iltihabı 2.ayımdan beri benimde var hiç sorma hala geçmedi..

      Sil
    4. Sanırım dediğin gibi kilo alımı bebeğe de cok bağlı. Ben bu zamana kadar yedi kilo aldım bebeğim hala küçücük. Bakalım haftaya kac gr almis olcak gerçi son haftalarda hızla büyüyorlar. Maşallah canim ya sen cok dikkatlisin ben senin gibi dikkat edeni çevremde görmedim. Sabah altıda kalkıp yuruyüş harika ve büyük özveri maşallah sana. İdrar yolu enfeksiyonu benim ilk ayımdan itibaren var ve her gecen gün kasıklarımın ağrısı beni mahvediyor. En sonunda largopen antibiyotik tedavisine başladık yine geçmezse haftaya kültür alınacak ve neyin iltihaba sebep olduğuna bakılacak. Cok önemli birsey Allah korusun tedavi edilmeZse erken doguma neden oluyormuş. O yuzden su an en büyük korkum enfeksiyonun tedavi edilememesi.

      Sil
    5. Kesinlikle öyle tatlım,sıkma canını bu konuda.Çünkü dediğim gibi ben son bir aydır hiç kilo almamış olmama rağmen 490 gr almış bebeğim.Kilo alımında yatma pozisyonu önemli diye biliyorum,ona dikkat et istersen.Enfeksiyon için de sorma benim de öyle.Hatta en son bende Monurol kullandım.Bakalım o nasıl etki edicek.Ama antibiyotik almadım.İnşallah hayırlısı ile bebişlerimize kavuşuruz tatlım,sevgiler..

      Sil
  3. Sizin gibi duyarlı,özenli bir anne eminim sağlıkla,sıhhatle bebişini kucağına alacaktır...Size,yaptıklarınıza hayranım.Uzaklardan sizin bebeğinize, ailenize olan sevginizi, düşkünlüğünüzü görebiliyorum eminim mükafatını alacaksınızdır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum tatlım,ne güzel sözler bunlar..

      Sil
  4. Hayırlı doğumlar nasip etsin canım Allah...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amiiin inşallah,çok teşekkürler tatlım,öpücükler..

      Sil
  5. canım benim, diyet listeni yayınlamana çok sevindim, bir uzman olarak bir kaç fikir belirtmek isterim. kesinlikle her sabah 1 adet haşlanmış yumurta diyorum. Diyetinde 5 buçuk porsiyon süt ürününün fazla oldugunu düsünerek, yemeklerinin yanindaki yoğurtlari kaldirabilirsin. Gece öğünündeki süt yerine, kefir gibi bir mucizeyi hayatina katmani tavsiye ederim. Havucun kan sekerini yükseltmesi çok eski ve yanlıs bir bilgi. Havuç gibi A vitamini deposu bir sebzeden bebeğini ve kendini mahrum etme, patates ve mısıra ben de katılıyorum. Kahve kan şekerini yükseltmez ama kafein fazla almak bebeğe zarar verebilir yani 1 fincandan birşey olmaz ;) yemeğin suyu, yağli oldugu için önerilmez ama az yağli yapiyorum dersen sorun yok. Patatesi ise bezelye, enginar vs gibi yemeklerde az miktarda kullanmakta sıkıntı yok, fakat başlı başına patates haslaması, kızartması, kumpiri gibi olmamalı...ögle ve akşam yemeğin arasinda 1 öğün yeterli oluyor mu, açlık hissi yaşiyor musun? bunlar aslında çok ufak detaylar, çok fazla gestasyonel diyabetli hastam oldu...ülkemizde gdm olduğunun farkında olan o kadar az kişi var ki....farkinda olanlarin çoğu da kendi kendilerine birşeyler yapmaya çalisiyor, en basitinden ekmeği kaldirmak gibi....sen çok şanslisin ki 2 tane diyetisyenin var, lütfen kafan karışmasin, her iki diyetle de kan sekerin duzene girecektir, ben sadece biraz daha aydinlatmaya calistim tecrubelerimle.. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle çok teşekkür ediyorum tatlım yardımın için.Doğrusunu söylemek gerekirse yemiyorum zaten.Genelde salata tercih ediyorum.Hatta sabah ilk arada meyve ve yoğurt var ben süt içiyorum.Meyve ve yoğurt pek damak tadıma uygun değil.Doğru mu yapıyorum bilmem ama.Kefiri deniycem mutlaka..O zaman bugün güzel bir fincan kahveyi hakettim :)) Zaten sütün içine katıp yapıyorum.Artı şeker zaten kullanmıyordum.Aslında yemekleri hem az yağlı(hatta çok az yağlı) ve az tuzlu yaparım.O yüzden eşimle ikimizde başka yerde yada annelerde yemek yiyince çok ağır geliyordu.Hatta şöyle söyliyim beslenmeme çok dikkat eden bir yapım var tek sorun kırmızı et yemiyorum.Fakat şimdi bebeğim için köfte yiyerek zorluyorum kendimi.Aslında gerçketen acıkmıyorum.Sanırım sütün çok etkisi oluyor.Hatta şöyle söyliyim,ben acıkmadan ara veya öğünüm gelmiş oluyor.Belki sıcakların ve aşırı nemin de etkisi var bunda.Öyle çok su içiyorum ki canım.Bu arada bir sorum olucak ben gece 10'daki öğün yemiyorum,çok zararı olurmu.YAni o kadar uzun aç kalmak kan şekerini çok etkilermi? Geç saatte birşeyler yersem midem çok rahatsız oluyor.Hiç alışkın değilim.Yani süt içiyorum ama peynir ekmek yemek bana göre değil gece saati.Tekrar çok çok teşekkürler tatlım,öperim..

      Sil
    2. süt, yoğurt ve kefiri kendi arasında yer değiştirebilirsin..sıcaklarin büyük etkisi var tabi canım..proteinini mutlaka almaya çalış, en önemli besin grubun protein şu aşamada..haftada 2 gün köfte yeterli...yumurtayı emzirme döneminde de ihmal etmemelisin..sabahları çok aç uyandığını veya gece acıktığını düşünmeyereken, sadece süt veya kefir yeterli olacaktir canım...eger ikindi vaktinde acıkırsan peynir ekmeği o saate alabilirsin..sadece 2 pors. meyven var, ben olsam 1 porsiyon da geceki sütle birlikte verirdim...meyve değişim listen var degil mi?ben de öpüyorum ;)

      Sil
    3. İyiki süt ve yumurta sevmeyen bir yapım yok. Çok şükür sütü rahatlıkla içiyor yumurtayı da severek yiyorum.Aslında ne yalan söyliyim akşam yemeğinden sonra normalde biz hep meyve yeriz.Bazen canım istiyor yemek,o zaman böyle zamanlarda orta boy bir meyvanın zararı olmaz dimi canım (geceki sütle yani).Bir de birşey daha sorucam canım.Günde 1 litre içiyorum ben sütü,yani 4 öğünde var ve her öğün 250ml içiyorum.Bu çok değildir değilmi?Çok teşekkürler,öpücükler..

      Sil
    4. eğer ki 1 litre süte yemeklerin yanındaki yoğurtları da ekliyorsan bu durumda fazla olacaktır. bana kalırsa, tüm süt ürünleri porsiyonunu yoğurt, ayran ve kefirle değişiklikler yaparak besin zenginliğini artırmalısın (ara öğunler için geçerli bu, ana öğünlerde gerek olmadiğindan bahsetmiştik.) meyve ve yoğurdu illa ki ayni anda yemene gerek yok canim, araya 5-10 dk mesafe de koyabilirsin..meyveni de rahatlıkla tüketebilirsin ;)

      Sil
    5. Çok teşekkürler tatlım :) İyi ki varsın...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...