Sayfalar

10 Nisan 2013 Çarşamba

6. Ay'ında Bebek Beslenmesi;Buğlem Elora'nın Beslenme Listesi..




Merhablar
Daha önceki yazılarımı okuyanlar bilir 5. ayı sonunda Buğlem'in kilo alımı aylık 200gr'cık olunca çok hızlı ek gıdaya geçiş yaptık.
Neyse ki çok sıkıntı çekmedim.Çünkü ek gıdaya geçiş okuduğum ve duyduğum kadarı ile epey zorlu oluyor.Gerek bebeğin ek gıdayı red etmesi,gerekse ek gıda nedeniyle kabızlık sorunu yaşaması gibi.15 gün bu şekilde uygulamı sonucu 15 günde 350 gr almış oldu,çok şükür.Başka bebek olsa eminim bu kadar beslenmeye daha fazla alırdı.İlerisi için şanslı olan bir durum çünkü maşallah kızımın metabolizması inanılmaz hızlı çalışıyor.
Gelelim beslenme programımıza
Sabah uyanış saati değişkenlik gösteriyor.Kimi gün 7'de uyanıyor kimi 9'da.7ile 9 arası bir saatte uyandığı için ben ortalama 8 olarak alıcam.

Kahvaltı 8.00
Bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir ya da labne.
Bir tatlı kaşığı pekmez (Trakya'dan ev yapımı pancar pekmezi),
Yarım haşlanmış yumurta sarısı (bazen bütün de koyabiliyorum gözüme küçük geliyor :),
İki ya da üç tepeleme tatlı kaşığı kahvaltılık mama tahıl karışımını
Bir miktar kendimi sütümle muhallebi kıvamına getirip veriyorum.En sevmediği,en zorlandığımız öğün kahvaltı :( Çok nadir ağzını açıyor kahvatıya.Genelde ağzını bir sıkıyor,dudaklar yok oluyor,ama malesef zorla da olsa yediriyorum.Bir iki kaşık zorlamadan sonra yemeye başlıyor zaten.
Kahvaltısını tamamladıktan sonra 100ml rezene çayı veriyorum.Çayı içmekten çok keyif alıyor.

 10.00
Buğlem'in şimdilik periodu 2 saat uyanık kalıp 1 saat uyuma şeklinde.
Uyutmadan önce emziriyorum.Bu emmesi kimi zaman çok iyi iken bazen neredeyse tahmini 30ml bile olmuyor.

11.00
Meyve saatimiz.Muz,armut,elma şimdilik verdiğim meyveler.Bir kez çilek de vermiştim.Onu da çok severek yedi ama şimdi mevsimi değil o yüzden vermiyorum.
Meyveleri dönüşümlü olarak veriyorum.Muzu kaşıkla ezerek muhallebi kıvamına getiriyorum.Elma ve armudu çoğu zaman cam rendede rendeleyerek veriyorum.Nadir olarak bir miktar havuçla birlikte katı meyve sıkacağında sıkarak meyve suyu şeklinde verdiğim de oluyor.Ama bu şekilde posalar gidiyor.Rendeden geçmiş hali daha iyi.

13.00
Uykuya geçmeden yine anne sütü.

14.00
Sebze saatimiz.Havuç,patates,kereviz,ıspanak,pirinç..Bunların hepsinden küçük miktarlarda alıp cezvede bir miktar su koyarak kaynatıyorum.Çok az suyu kaldığında zaten haşlanmış oluyorlar rondodan geçirip püre haline getiriyorum.Tuz ve yağ ilave etmiyorum.Aslında az miktar bağırsaklarını çalıştırması amaçlı zeytin yağı önerilse de şimdilik ihtiyacımız olmuyor çok şükür.Bu karışımdan 150 gr kadar yiyor.Her gün taze taze yapıyorum.Zaten artık elim alışmış,yiyebileceği kadar ortalama bir miktar hazırlıyorum.
Bazı günlerde bu öğünde ev yapımı tarhana çorbası hazırlıyorum.Ama bizim içtiğimiz kıvamda değil de daha yoğun muhallebi kıvamında.
Bir kaç kez de tavuk suyuna,rendenin en küçük kısmı ile rendelediğim bir miktar havuç ve şehriye ile hazırladığım çorbadan verdim.Şehriyeleri piştikten sonra kaşıkla daha küçük hale gelicek şekilde ezdim.Sürekli homojen kıvamlı yemesi ilerisi için zorluk oluyormuş.Bu sebeple yavaş yavaş alıştırmaya çalışıyorum.Bazen zorlanıyor,ama yutuyor çok şükür.

16.00
Uyku öncesi anne sütü.

17.00
Buğlem'in en sevdiği tat.En sevdiği öğün YOĞURT.
Aslında 6. ayı için çok belki ama çok severek tüketiyor.200 gr belki de daha fazla yiyor.İnşallah ileride değişmez.Yoğurdunu taze taze süt alıp kendim mayalıyorum.

19.00
Uyku öncesi anne sütü.Bu uykusu kısa oluyor.Genellikle yarım saat ya da 40dk.Gece uykusu öncesi son uyku zaten.

20.30
Ortalama 60-90 gr arası gece kaşık maması hazırlıyorum.Bu tamamen karnı tok olsun,iyi uyusun diye.
100ml Milupa Gece Çayı.Bunu rezeneden de çok seviyor.Daha versem belki daha da içicek o derece :)

Gece uykusuna yatış saatimiz sabah uyanmasına bağlı olarak 21.00 ile en geç 22.00 arasında değişiyor.Çoğu zaman 21.30 da uykuya geçmiş oluyor.

00.00
Ben kendim yatmadan önce kendi uykumu garantiye almak adına :)) Ki anneninde sağlıklı uyuması çook önemlidir !!! 120ml devam sütü veriyorum.5. ayının ortalarında gece çook sık uyanmaya başladığında başlamıştım.Gece bir kez veriyorum.Şimdi de devam ediyoruz.Başlangıçta 90 ml di şimdilerde 120 hazırlıyorum ama sanırım artık yeterli gelmiyor.Miktarı arttırmak lazım.Mesela akşam biberonu bitirdi.Hala çekiyor.Biberonu çektiğimde ağzı hala birşeyler arıyordu :) Yatağına bıraktım,resmen isyan bayrağını çekti öyle bir bağırış kopardı ki :))) Ama anne ben daha doymadım der gibi.Alıp hemen emzirdim :)

6.ayımız içerisinde böyle bir periyod izledik.Bakalım bu ayı nasıl tamamladık.Cuma günü göreceğiz.Bugün itibari ile 7. ayımıza geçmiş bulunuyoruz.Önerisi olanlar varsa bekliyorum.

Listede bol bol emme notları olsa da aldanmayınız.En başından beri benim öyle şakır şakır,göğüslerden akan,dolup taşan sütüm hiç olmadı.Zaten bir mastittir aldı başını hala gidiyor.Gerçketen sütüm çok azaldı.Hissediyorum.Ama hala mastit oluyorum.İnanılır gibi değil.Göğsüm sürekli güneşte yanmış kıvamda.Antibiyotik kullandım o da kar etmedi.Az miktardaki ağrısına adapte oldum zaten,aşırı şiddetli olmadığı sürece,banamısın demiyor.Sanırım öyle besleyici bir sütüm de almadı ki,kilo alımı giderek düştü.Neyse sağlık olsun az da olsa devam etsin de ne yapalım buna şükür.Ben öyle uzun yazan biri değilim sabırla okuyup tamamlayanlar olursa,tebrik eder,kocaman öperim ;)

Sevgiler..


28 yorum:

  1. off, araları okuyamadım ama ilk kısmı ve son kısmı okudum, olur mu ? :))
    şaka bi yana, ne zor anne olmak, bebek büyütmek...gözüm korkuyo böyle hikayeler okuyunca...annelerin hakkı ödenmez canım, sağlıkla büyüsün diyelim miniğe, sevgiler canm:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sana yeter o kadar Burcu'cum,ama ilerleyen zamanlarda lazım olabilir !! Hadi güzel bir haber de senden almanın zamanı gelmedi mi ? :))

      Sil
  2. Canım yedikleri içtikleri afiyet bal şeker olsun kusumun seninde ellerine sağlık ben çalıştığım için sağolsun annem bakıyor bebişime 27 sinde 7 ayını tamamlamış olucak süt için kendini hiç sıkıntıya koyma genlerle alakalı annende aynı sorunları yaşamıştır muhtemelen ben çok korktum çalışmaya başlayınca azalıcak kesilicek diye ama şükürler olsun hiç olmadı öyle bişey anneannesiyle çorbalar içiyolar meyveler yiyolar bende süt iznim olduğu için emziriyorum şuan 10kg ama emekleme yürüme olaylarımız başladığında tabiki değişir zamanla çook uzun yazmışım =) sağlıklı mutlu günler diler kocaman öperimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 kg mu !!! biz ona anca 1 yaşında ulaşırız,tabi inşallah.Dediğin gibi genetik olabilir çünkü annem ablamı da beni de ancak 3 ay emzirebilmiş ve süt kendiliğinden gitmiş.Bu sebeple buna da şükür.Size de sağlıklı günler tatlım,öperiz :)

      Sil
  3. Ben bu yazıyı beklediğim için her satırı tek tek okudum.Bir de benim yaptıklarımı yazayım önerisi olanlar eklesin diyorum.
    Çilek alerji yapabilecekler arasında diye bir süre verilmemesi gerek diye biliyorum.Araştır istersen canım;)Kocaman öpüyorum;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çileği biz yerken öyle baktı ki bana da ver anne der gibi :),öyle verdim canım.Evet alerji durumunu biliyorum tatlım.Çok şükür bişi yapmadı.Sen bu listedekileri versen herhalde ayda 2kg alır Batuş :)Yok bizim küçük hanıma aldıra aldıra ancak 15 günde 350gr.Öperiz biz de :)

      Sil
    2. Canım ölçüler ve çeşit bizde biraz daha az.Zamanla artırıcam.Güzel kızın sağlıklı olsun da kilo almasasa olur bence.Benim bücür anası gibi kilo almaya pek müsait:)

      Sil
  4. Evet ilk tebrik alanlardan olmusumdur :) bir yandan pervin aglasa da inatla okudum :) kiyasladim da ister istemez kendimizle, ben hic o caylardan vermedim, neden de vermedim bilmiyorum, sanirim rezeneyi kendimde sevmedigimden olsa gerek. Ancak dikkatimi cekti cok faz la et vermiyorsun sanirim.... Bir de bir yasindan once cilek yerfistigi gibi seyler vermemek gerek diye biliyorum, alerji meselesi nedeniyle... Ama bu kadar ozenle bakmana ragmen minik kus hala kilo almiyorsa bu onun ayibi :p cidden hizli calisan bi metabolizmasi var demekki :) yesin yesin de yarasin, buyusun kocaman olsun, parklarda oynasin, kossun ziplasin :) ikinizide kocaman operiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Çayları kesinlikle tavsiye ederim canım,acaip rahatlatıyor.Hem ruhsal hem sindirim sistemi açısından.7.ayda başlıycam canım.Malum ilk 6 ay zaten sadece anne sütü.Biz kilo problemi nedeniyle uyguladık bunu.Ama bazen sebzelerini pişirirken bir iki kuş başı kırmızı et atmışlığımda oldu.Rondolarken aldım ama.Bu ay balık çorbası falan hazırlıycam artık.Bu konuda tavsiyelerin varsa bekliyorum.Maşallah diyim öyle bir kaka yapıyor ki,şaşırıyorum.Ben kabızlık yaşıyan bir bünyeye sahibim.Ama bu şekilde olduğu için şükrediyorum kızım için.Ama bir bebek de günde en az 3-5 kez kaka yapmazya canım.Yiyor kaka yapıyor.Daha maması bitmeye başladığı anda aşağıdan bir önce yediği iniyor o derece.Ne yapalım bu da bir nimet.Yesin yesin almasın,ileride işine yarıycak da,anne yüreği işte azıcık alsın istiyorum.KOcaman öperiz sizi..

      Sil
  5. Anilar gozumun onunden gecti bi an:) ikinizede kocaman opucukler canim.

    YanıtlaSil
  6. Evet yaa ne çok detay var. Dışarıdakine göre büyüdü gitti dimi. Annelik bu işte :)

    YanıtlaSil
  7. Kilo alimi bebege göre değisiyo canim takma kafana.Biz ilk 3ay ortalama 900 gr aldik 2ay 500gr son ay da 450 gr aldik ucu ucuna yetti sütüm.Benim oglus da Elora'dan 2-3 gün büyük 5.5 ayda tattirmaya baslamistim .Şimdi öğün olarak veriyorum.Kahvaltida tam bugday ekmegini ufalayip ihlamur ya da papatyayla cok az islatiyorum. Yumurtayla peyniri tam karismayacak sekilde ayri eziyorum bunlarin yaninda da ihlamur ya da papatya veriyorum.Severek iciyo.Her seyin tadini ayri alsin istiyorum.Sen de öyle deneyebilirsin belki daha severek yer.Ögle ögününde corbaya cok az z.yagi ben de ekliyorum.Sirf kabizlik degil beyin gelisimi icin de gerekli icindeki yag asitleri cok yararli.Cogu kitapta ve internet sitesinde yazdigi gibi ek gidaya gecemeyen yoktur insallah istahla her seyi severek yer kuzularimiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilo alımı azaldıkça anneleri olarak bizler fazlası ile etkileniyoruz.Bir ay önce ben 200 gr aldığını duyduğum an ufak çaplı bir şok yaşadım.Sadece emdiği için insan kendini suçlu görebiliyor :( Yumurta sarısı çok katı,beni bile yerken tıkıyor zorlanmıyormusun canım yedirirken,yağ konusunda beni bilgilendirdiğin için çok teşekkürler,bundan sonra ben de ekliycem mutlaka..Sağlıklı günler diliyorum,öpücükler..

      Sil
    2. Peynir olarak sütaş süzme veya muratbey sürmeli peyniri akşamdan suya ıslatıyorum hem yumuşasın hem tuzu gitsin diye.Krem peynir gibi oluyo.Yumurtayı o peynirle azıcık ezdiğimde yumurtanın kuruluğu,sertliği pek kalmıyo yutabiliyo .Eğer çok katı olduğunu düşünürsen bir damla ıhlamur veya papatya damlatabilirsin ya da her lokmanın ardından bir kaşık çaydan da verebilirsin rahatça yutuyor oğlum.
      Ben bugün cevizi de toz yapıp peynirine karıştırdım(yumurtasız günümüzdü) çok severek yedi ağzını kocaman açtı. (ceviz de beyin gelişimi ve hafıza gelişimi için süper bi besin çok yararlı yağ asitleri var ) onu da deneyebilirsin istersen sen de canım.Bebeklerimizin çok güzel yiyecekleri çok severek yemesi dileğiyle...

      Sil
    3. Ben kahvaltısını ettirdikten sonra veriyordum çayı,yanında hazırlıyıp bir de bu şekilde sade vermeyi deniycem,bakalım belki daha keyifli yer,ilgin için çok teşekkürler canım,ceviz konusunda haklısın hamileyken tüketmiştim,şimdi de vermeye başlıyım bari..Evet evet güzel güzel yesinler,üzmesinler annelerini :) Zaten ağzını açıp yediğinde öyle keyifli oluyor ki beslemek,bir o kadar da mutlu oluyorum,ama bazen bir sıkıyor,bir daha mümkün değil açmıyor ya işte o zaman kahroluyorum..
      kocaman sevgiler..

      Sil
  8. 22 günlük bir yeğenim var ve ona baktıkça anneliğin ne kadar zor olduğunu görüyorum..bizim oburda hiç doymak bilmiyor, istiyoki meme ağzından çıkmasın..bu sayfayı bir kenara kaydediyorum, 4-5 ay sonra lazım olcak:)))sevgiler ve kolaylıklar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlıkla büyüsün inşallah canım,ilk zamanlar anneyi hissetmek için daima öyle oluyor,sonra dünyayı keşfe başladıklarında işler değişiyor :) Öpücükler..

      Sil
  9. tüm yazdığını bir çırpıda okudum ama benim bebek dünyaya gelicek üzerinden bir 6 ay geçicek ozamana kdar unutucam tabi:) ama bunları paylaşman güzel ileride kurcalıcam bloğunu tekrar tekrar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gelsin de bak hiç anlamayacaksın,bir bakacaksın ki 6 ay geçmiş.Onlarla zaman öyle hızlı geçiyor ki,şimdi 6 ayı geride bıraktığımıza inanamıyorum,sevgiler..

      Sil
  10. yesinler onun beslenme listesini:)) canım maşallah iyi yiyiyor demekki biz tam anlamıyla bu listeye 9. ayında geçtik.hepsini vermeye yetiştiremediğim için dönüşümlü veriyordu ama şimdi hepsinden hergün yiyiyor çok şükür.kahvaltıda zorlanmşsın ya biz başından beri ayrı veriyouz irem sebze çorbasını reddedince doktorumuz zaten seçici bir bebek ayrı verin demişti.bir dene istersen.yumurta-peynir-pekmez-ıhlamur ya da mandalina-portakal suyu şeklinde kahvaltılrımız.artık irem beyazını da yediği için tavada pişiriyoruz domtesli genellikle bayıla bayıla yiyiyor.buarada çiek 1 yaş öncesi önerim,yor alerj,k olabliyormuş.kuzucukların ceketeri de aynı bizde de var:)) öpüyoruz sizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilo alımı koskoca ayda 200gr olunca hızlıca geçtik canım.Yumurtayı sade vermek biraz düşündürüyor canım,beni bile tıkıyor sarısı yerken,ama bu sabah deniycem :)
      Çileyi biz yerken çok baktığı için bir kez verdim canım,ama vermem artık..
      Ceket kardeşliği desene :)
      Öperiz kocaman biz de :)

      Sil
    2. yumurtayı ıhlamur ya da ılık suyla ıslatıyorduk canım tek tıkayabilir dediğin gibi.söylemeyi unutmuşum.buarada gecenin bi körü yazınca nasıl hatalar yapmışım:))

      Sil
    3. Sağol canım,öyle deniyim bende..

      Sil
  11. ayyyy, maşallahh ikinize de. ana kız çokk tatlısınız. darısı başıma:)

    YanıtlaSil
  12. Her çocuğun iştahı ve yeme imkânı farklıdır. Organları zayıf olan çocuklarda yeme iştahı az olur. Yemekleri hazım edecek güçte değildir. Böyle çocukları zorla yedirmek hakiki cinayettir. Zayıf çocukları anneleri zorlamamış olsa o çocuk kendi imkânıyla çabuk gelişir. Kendisini toparladığı zaman kendiliğinden yemeye başlar. Çok iştahlı çocukları da sevinçle karşılamamalı, onların her istediğini vermemeli, sınır getirmelidir. Çocuk küçükken ne kadar iştahlı ve kilolu olsa büyüdüğü zaman da öyle kilolu olur. Zayıflaması mümkün değildir. Belki zayıflayabilir fakat yağ hücreleri büyük olduğu için yemeye başladığı andan itibaren tekrar kendisini doldurmaya başlar.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba ben sessiz bir takipçinim tüm paylaşımların çok seviyeli güzel yararlı şeyle benimde 4 ay 20 günlük bir kızım var o yüzdende daha bi dikkatli takip ediyorum mesela benimde 400 gr civarında idi son ay alımı bende ek gıdaya başlamak istiyorum senin listeni mi uygulasam diye düşündüm bebekle ilgili diğer deneyimlerinide paylaşırsan çok sevinirim mesela oyun halısı aldın mı destekeli oturtmaya ne zaman başlattın yürüteçle ilgili ne düşünüyosun çok oldu galiba ama işte ben daha oralara gelmeden bile bunları düşünüyorum neyse Allaha emanet olun kızınızla birlikte maşallah burada 41 kere:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem'cim biz ek gıdaya 5. ayı tamamladığımızda yani 6. ay içinde geçtik.Şöyle söyliyim aslında doktorumuz bu listede yazanları bana sadece bir tanesi bir hafta deniyip daha sonra diğerine geçmemi önerdi.Ben bu kadar uzun bir süre beklemedm.Bir kaç gün sonra başka bir gıdayı daha ekledim.Zaten çok kısa sürede düzen oturuyor.Tabi inşallah ek gıdayı red etmeyen bir bebek olur senin prenses de.Önce meyve suyu ile başladım mesela.Sonra cam rendede rendeleyip püreye dönüştürdüm.Artık su halinde değilde püre olarak veriyorum.Eğer red ederse hazırları bir dene istersen başlangıç için,onlarda alışıp devam ediyor sonra.Ben bi kaç kez o şekilde verdim.Daha sonra sebzelere ve yoğurda geçiş yaptık.Hatta biz artık büyüdüğümüz için son bir haftadır artık ettide sebzeleri ile birlikte rondolayıp veriyorum.Bizim uyguladığımız liste biçiminde hemen hemen doktorların önerdiği,sadece porsiyonlar çok çok daha minik :)Bir de şöyle bir döngü var çocuk özellikle diş çıkarma döneminde iştahtan kesiliyor.Hiç birşey yemek istemiyor,bu yüzden yiyebildiği şeyleri daha fazla vermeye çalışıyorum.Oyun halısı almayı düşündüm ama sonradan vaz geçtim.Ben şimdilik çalışmıyorum,evdeyim.Prensesimle bol bol ilgilenmek onunla kıymetli vakitler geçirmek çok keyifli.Uyanık olduğunda birlikte keşfediyoruz dünyayı :)Zaten oyun halısı kısa bir süre kullanılabilecek birşey.Yavaş yavaş ayaklanma evresine geçiyoruz.Ve şöyle bir gerçek varki çocuklar bir şeyi keşfettiği anda o artık onun için önemini yitiriyor.Tabi tercih yine de senin ama zaten senin prensesin de büyümüş bu saatten sonra ancak bir iki ay durur orda o da en fazla.Mesela biz bugün 8. ayımıza giriyoruz şimdilerde Elora'yı tut tutabilirsen bir yerde :) 4.ay içinde çok kısa süreler destekle oturmaya başladı canım.Yürüteç almayı düşünmüyorum.Bana çok gereksiz geliyor.Zaten çocuğun yürümesini de erteliyormuş.Fırsat buldukça daha çok yazmaya çalışırım.Size de sağlıklı musmutlu günler canım..
      Sevgiler..
      Se

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...